Ikigaistereotyper

Ikigai är den gemensamma nämnaren för:
det du älskar
det du är bra på
det du kan få betalt för 
det världen behöver


Vi alla är just här och nu i någon del av ikigaiblomman, antingen väldigt nära din ikigai, eller en bit ifrån. Över tid kan det variera var i blomman vi befinner oss.

Passion = Det du älskar + Det du är bra på

Profession = Det du är bra på + Det du kan få betalt för

Mission = Det du älskar + Det världen behöver

Kall = Det du kan få betalt för + Det världen behöver

För att få mer inblick i ikigai-blomman kommer några ikigai-stereotyper att presenteras som exempel. Se dessa som exempel för att öppna upp tankar och få större klarhet i var du själv befinner dig.

När du befinner dig i den översta delen, glad men saknar pengar, så gör du det du älskar, du är bra på det och världen behöver det. Men du saknar pengar. Tänk dig en konstnär som älskar att skapa men det finns ingen som är villig att betala för konsten, eller i alla fall inte tillräckligt för att skapa ekonomisk trygghet.

Hoppar vi vidare till delen där vi är nöjda, men saknar en större mening, är du bra på det du gör, du älskar det, du kan få betalt men världen behöver det inte. Tänk dig en operatör som älskar sitt jobb, är bra på det och får betalt. Däremot tillverkas något miljöfarligt, något som inte världen behöver.

I den nedre delen där vi är trygga, men har en känsla av tomhet är du bra på det jag gör, världen behöver det och du kan ta betalt, men du älskar inte det du gör. Här känner nog en hel del igen sig. Det är inte alls ovanligt utan snarare ett vanligt yrkesval, att välja ett arbete där du är bra på det du gör, får betalt och världen behöver det. Kanske har karriärvägar gett både status och en god ekonomi. Däremot innefattas inte fritidsintresset och det du innerligt älskar att göra. Tryggheten med en stadig inkomst och att följa normer är ofta starkare än drivkraften och modet att göra precis det du drömmer om. Hur många läkare, ekonomer, civilingenjörer och jurister finns det inte som gjort sitt karriärval just utifrån detta? Kanske slutade du att drömma i tidig ålder och har inte ens reflekterat över att du saknar en viktig del av ikigai-blomman i ditt yrkesliv. Att delen det du älskar kan ingå i ens arbetsliv, känns för många som en utopi.

Slutligen delen av blomman som summeras exalterad men osäker. Här fångas blombladen det världen behöver, det du älskar och det någon är villig att betala för in, men du är inte bra på det du gör. Tänk dig att du får en tjänst du drömt om men som du inte klarar av. Du är inte redo kompetensmässigt eller saknar talang för just detta. Se framför dig att du är en fantastisk framgångsrik designer och nu får VD-tjänsten på företaget du jobbat för i många år. Du har talang som designer men att driva företag och att leda människor är inte alls din grej. Det kan funka en kort period, men på sikt är det inte hållbart, varken för ditt eller företagets välmående. Vad kraschar först, du eller företaget? Hur vanligt är det inte att någon som är expert inom ett yrkesområde klättrar i chefskarriären och till slut når toppen? Ibland blir det succé, andra gånger inte.

Din ikigai finner du där alla delar av ikigai-blomman finns med. Du är nöjd, glad, ekonomisk trygg och exalterad. Du gör helt enkelt det du älskar att göra, det du är bra på det, det du kan få betalt för och det världen behöver det. Vi tror innerligt att för att må bra över tid behöver vi alla fyra delar av ikigai-blomman på något sätt i våra liv. Saknar du en del av din ikigai-blomma i ditt jobb, kan du förhoppningsvis få in mer av det på din fritid. Har du svårt att få ekonomin att gå runt på ditt drömjobb, kanske kan du jobba deltid med din dröm och kombinera med ett annat deltidsjobb som ger brödföda men inte innehåller det du älskar att göra. Att hitta en balans där du både är trygg ekonomiskt samtidigt som du frigör tid för det du älskar.

När jag följer min ikigai har jag balans. Jag är trygg ekonomiskt samtidigt som jag frigör tid för det jag älskar.

Anna & Malin

Vi delar med oss av våra egna tankar och ikigairesor i Ikigaipodden.

Lyssna & låt dig inspireras!

#9. Ikigaistereotyper