Ikigai – din livsmening

Din ikigai:

– gör ditt liv värt att leva

– är anledningen till att du kliver upp på morgonen

Ikigai är ett japanskt begrepp för det som gör våra liv rikare, det som ger livet mening. Det finns ingen direkt översättning från japanska till svenska, men ordet består av en hopslagning av de två orden iki, som står för ”att leva”, och gai, som står för värde eller mening. Vår livsmening, glädje eller lycka för att leva. Anledningen att kliva upp på morgonen. Den eller det som gör ditt liv värt att leva.

En västerländsk tolkning av ikigai är den gemensamma nämnaren för:

  • det du älskar att göra,
  • det du är bra på,
  • det du kan få betalt för att göra och
  • det världen behöver.

Vi använder Ikigaiblomman för att illustrera detta.

Marc Winn skrev ett blogginlägg 2014 och utgick ifrån ett venndiagram med skärningspunkten likt ikigaiblomman ovan. Den stora skillnaden var att i mitten stod det purpose och inte ikigai. Det han helt enkelt gjorde var att byta ut ordet i mitten till ikigai. Blogginlägget fick stor spridning och blev på så vis den västerländska tolkningen av ikigai. I den japanska filosofin kring ikigai finns inte den kommersiella biten med. Vi tilltalades av ikigaiblomman för dess tydlighet och enkelhet samtidigt som den har ett djup och en meningsfullhet som vi längtade efter. Viktigt att påminna sig om är att leva sin ikigai är en resa, inte ett kort svar på en skärningspunkt, även om det är viktigt att alla pusselbitar finns med. Vi behöver fylla vårt liv med saker som ger oss energi, som vi älskar. Vi mår bra av att göra saker vi är bra på. Vi behöver få privatekonomin att gå ihop och vi alla, tror vi, har en inre längtan att få göra skillnad på något sätt i vårt liv.

På jorden finns ett antal platser där människor blir äldre än på andra platser. Dessa platser benämns blå zoner. En blå zon finns på ön Okinawa i Japan. Många tror att en anledning till att Japan, och framför allt ön Okinawa, har så många hundraåringar är just ikigai i kombination med hälsosamt leverne. Vad är då hemligheten till att invånarna just här är friskare, lever längre och är lyckligare? Framgångsfaktorerna har summerats i något som kallas ikigais tio lagar som nästa avsnitt handlar om.

I den japanska kulturen tror man att alla har en ikigai inom sig.

– Det tror vi på Ikigaiyoga också!

Vi delar med oss av våra egna tankar och ikigairesor i Ikigaipodden.

Lyssna & låt dig inspireras!

#1. Ikigaipodden premiär!

Du hittar samtliga publicerade avsnitt av ikigaipodden i de vanligaste poddtjänsterna. Knapparna nedan leder dig till Ikigaipodden på poddbean.