Ikigais tio lagar

Konsten att åldras och förbli ung.


Ikigai-filosofin kan summeras som konsten att åldras och förbli ung. Många tror nämligen att en anledning till att Japan, och framför allt ön Okinawa, har så många 100-åringar är just ikigai i kombination med hälsosamt levernet.

Vad är då hemligheten till att invånarna där är friskare, lever längre och är lyckligare?

10 framgångsfaktorer har summerats i något som kallas ikigais 10 lagar.


Ikigais 10 lagar

I byn Ogimi på ön Okinawa, där invånarna lever längst i världen, finns det inte något ord för pension i den meningen som vi i Sverige använder det. Man lever och bidrar utifrån sin ikigai, sitt syfte i livet, oavsett ålder. Är jag bagare fortsätter jag att baka livet ut. Jag har ett naturligt sammanhang och får bidra. Jag kanske inte gör det i samma frekvens eller i samma tempo livet ut. På Okinawa är det även vanligt med en huvud- och en bisyssla, där det sistnämnda ofta innebär en egen trädgård att påta i och att sälja frukt och grönsaker på den lokala marknaden. Ett sätt att bibehålla ett aktivt sinne som i sin tur bidrar till en ung kropp.


Att sänka tempot, ta saker med ro och skynda långsamt för att skapa livskvalitet är en framgångsfaktor i de blå zonerna. De olika metoderna för att minska stressen är många, trots det fylls mångas liv med just stress och det är en rejäl utmaning för en hel del av oss att göra något så enkelt som att ta det lugnt.


80%-regeln som på japanska stavas denna hara hachi bu. När du känner att du nästan är mätt, sluta att äta och fyll inte magen mer än till 80%. Du ska fortfarande vara lite hungrig när du slutar att äta. Less is more helt enkelt när det kommer till mat och hälsan. Japanerna serverar ofta maten på flera små tallrikar, och alla rätter på en och samma gång, vilket sägs göra det lättare att äta mindre. Även västerlänningar som bor i Japan minskar i vikt tack vare denna vana.


Goda relationer är en viktig del av ett gott liv. På ön Okinawa finns ett system som kallas moai som innebär att alla tilldelas en liten grupp vänner när de föds. Vänner som finns vid varandras sida genom livet. Gruppen stödjer varandra både ekonomiskt och praktiskt vid behov. Alla har olika arbetsuppgifter som bidrar till helheten. Känsla av tillhörighet och ömsesidig hjälp skapar trygghet och bidrar till att höja medellivslängden.


Här handlar det inte om några ironmans eller maratonlopp, utan vardagsmotion är det som Okinawaborna gör. De påtar i sina trädgårdar, går och cyklar istället för att ta bilen. Helt enkelt att fånga vardagsmotion är hemligheten. Promenera i vardagen, till jobbet, till tåget, till affären. Gå i trappor. Byt ut skärmtid mot fritidsaktivitet och umgänge med rörelse och motion. Upp och hoppa, skapa rörelseglädje och lek tillsammans med barn och husdjur.


Att skratta är ett fantastiskt hälsopiller! Fundera på när du skrattar i ditt liv och fyll på med mer av det. Är det när du spelar fotboll med kompisarna, när du ser på favoritserien hemma i soffan, eller när du umgås med dina barn? Gör det som får dig att skratta mer helt enkelt. Okinawaborna ser till att fira så ofta de får möjlighet och med många hundraåringar blir det så klart många kalas med fina möten och skratt.


Vi är skapta för att vara mycket i naturen och det gör oss gott. Idag bor många av oss i städer och tillbringar stor del av dagen inomhus. Går vi några generationer bakåt i tiden vistades de flesta utomhus större delen av dagen. Vi är många som har känslan av att ha tappat kontakten med naturen och det behöver inte vara så svårt att återfå den. Ta cykelvägen genom skogen på väg till jobbet, ta en promenad i parken på lunchen, ha picknick i en skogsglänta eller gå ut i skogen och plocka bär och svamp. Tälta en natt på tomten med barnen. Låt fantasin flöda och kom ut i naturen och ladda de själsliga batterierna!


Tänk att ett så litet ord som tack kan göra så stor skillnad. För dig, för andra och för världen. Skriv och säg det ofta. Både till nära och kära, vänner och kollegor, till naturen och framför allt till dig själv. Så enkelt, gratis och effektivt för ditt och andras välmående. Tips skriva tacksamhetsdagbok, eller att varje kväll prata med dina nära & kära, barn eller partner, om vad ni är tacksamma för just här och nu. Enkla goda vanor som gör skillnad i livet.


Lättare sagt än gjort i dagens samhälle! För många av oss snurrar livet på i turbofart och vi kan behöva träna på att stanna upp, särskilt om vi sprungit runt i ekorrhjulet under lång tid. Det positiva är att träningssituationerna finns mitt framför dig – när du är tillsammans med din familj, när barnen badar, när du bäddar sängen, hugger ved, städar, diskar, lagar mat, när du äter eller är på väg till nästa möte. Vi är dagligen i situationer där vi, om vi vill, kan träna oss på att leva mer i nuet. Det kan vara något så enkelt som att stanna upp och ta några djupa andetag några gånger under dagen.


Slutligen, ikigais tionde lag – Följ din ikigai!

Och har du inte funnit din ikigai, blir det din nästa uppgift!


Finn din ikigai!

Det är precis det den här kursen handlar om. Grattis till dig som påbörjat resan mot att finna din ikigai. Vi stöttar och inspirerar dig på vägen!

Malin & Anna

Vi delar med oss av våra egna tankar och ikigairesor i Ikigaipodden.

Lyssna & låt dig inspireras!

#8. Ikigais 10 lagar