Ikigai + Yoga = Sant

Yoga är ett livslångt åtagande som inte fokuserar på mål och resultat, utan snarare på att uppleva en resa mot inre frid och frihet.


Till varje lektion i denna kurs finns specialanpassade yoga- eller meditationsövningar, vars inverkan främjar lektionens syfte. Ta hjälp av dessa! Välj om du vill lyssna på yogapassen med inspelade instruktioner eller om du vill följa instruktionerna i text och bild.

Du behöver inte ha yogat tidigare, vara vig eller ha någon särskild utrustning för att göra yogaövningarna i denna kurs. En yogamatta kan vara bra, men de här övningarna gör du lika bra på en trasmatta eller en (torr) gräsmatta. En ihoprullad filt och en kudde är bra att ha nära tillhands. En pall kan vara bra att sitta på under meditationerna. Hitta en plats där du får vara i fred när du gör övningarna. Om årstid och väder tillåter kan du vara utomhus. Välj om du vill ha tyst omkring dig eller lugn musik som du gillar.

Yoga

Ordet yoga betyder ”att förena”. Tanken är att förena kropp och sinne och på ett högre plan, förena sitt medvetande med det universella medvetandet. Yoga kombinerar fysiska rörelser (asanas) med andning (pranayama) och meditationstekniker för att skapa fysisk och psykisk hälsa. Med hjälp av yoga kan du med tiden få bättre självinsikt och medvetenhet.

Yoga har sitt ursprung i Indien och positionerna (asanas) utformades för att vitalisera och balansera kroppen och dess funktioner. Andningsövningarna (pranayama) bygger på konceptet att andningen är källan till liv och energi i kroppen. Med hjälp av yogapositionerna och andning kan vi uppnå ett balanserat sinne och en stark kropp. Yogapositionerna och andningsövningarna är också viktiga för att förbereda kropp och sinne för meditation. Genom yoga lär vi oss att fokusera på nuet och får redskap som gör att vi lättare kan hantera vardagens stress och påfrestningar.


Tips från Malin:
Min önskan är att du får in yoga i din vardag. Det är mindre viktigt hur länge du yogar, och helt oviktigt hur djupt du kommer i positionen eller hur avancerade positioner du kan utföra. Yoga är ett fantastiskt verktyg för att öppna sinne, kropp och själ. För att skapa närvaro i stunden. För att känna inåt. Låt yogan leda dig till din innersta sanning, din längtan, din livsmening. Din ikigai.


Yinyoga

Yinyoga är en stillsam form av yoga. Med det menas att kroppen är stilla. Vad som händer med ditt sinne och hur dina tankar snurrar, är högst individuellt och kan vara olika från dag till dag. Yinyoga handlar om att lyssna till kroppens signaler och acceptera dem. Samtidigt utmanas du till att släppa taget om viljan att prestera. Det finns inget rätt eller fel – det är din upplevelse som räknas. Yinyoga är som en meditation, ett sätt att vara med dig själv och lära känna din kropp och dina tankar.

Yinyoga passar väldigt bra att göra hemma och du gör en position i taget. Gå in i positionen, bulla gärna upp med filtar och kuddar för att göra det bekvämt. Du hittar ditt läge i positionen genom att gå så långt att du känner en ”lagom” stretch. Sen är din enda uppgift att vara stilla och slappna av. I början kan det vara lagom med 3 minuter. Ställ en timer på mobilen eller sätt på en favoritlåt som är ca 3 minuter så slipper du röra på dig för att kolla på klockan eller fundera på hur lång tid det gått. Under tiden du är i positionen kommer du känna hur bindväven långsamt släpper efter. Det ska aldrig vara huggande smärtsamt eller outhärdligt. Om ditt andetag blir kort eller om du håller andan, har du gått för långt och förlorat kontakten med din bindväv. Backa då tillbaka och kom tillbaka in i stillheten. Efter en stund kan du uppleva en krypande känsla i bindväven, när den sakta och milt dras ut. Släpper bindväven efter och du förlorar den stretchiga känslan, kan du gå lite djupare in i positionen. Rör dig sakta och mjukt när du går ut ur en position.


Tips från Anna:
Är du van att träna hårt och bra på att pressa kroppen till prestation i annan träning, kan det bli en krock när du börjar med yinyoga. I yinyoga är det nämligen omvänt. Du får mest effekt när du tillåter dig att lyssna på kroppens signaler i de olika positionerna. Din kropp har mycket att berätta! Låt dagsformen avgöra hur djupt du går och hur länge du stannar i positionerna. En position som kändes helt okej igår, kan kännas outhärdlig idag. Acceptera det som händer, eller inte händer.


Yinyoga ökar flödet i vår bindväv. Det i sin tur främjar kroppens rörlighet, smidighet, blodcirkulation, de inre organen och energikanaler. Bindväv finns överallt i kroppen, den omger musklerna, muskelfibrerna, lederna och de inre organen. Hos många av oss är bindväven allt för tajt och vi upplever stelhet och stagnation. Bindväven går inte att forcera, den behöver tid och tålamod. Därför håller vi positionerna passivt under en längre tid, ofta 2-5 minuter.

Meditation

Att meditera är en träningsform. Meditation är en aktivitet som vi väljer att göra. Det är ingen egenskap eller medfödd förmåga, det är en viljestyrd aktivitet. Meditationen gör gott för kroppen, för sinnet – hela ens väsen mår bra av regelbunden meditation. Det finns olika meditationstekniker. I denna kurs finns guidade meditationer i form av inspelningar. Genom att lyssna, tänka förutbestämda tankar och visualisera upplever många det lättare att koncentrera sig, det hindrar tankarna från att glida iväg åt annat håll.

”När du har plats att andas, får du tillgång till din största potential och din bästa version av dig.”

Gabrielle Bernstein, en certifierad meditationslärare och bästsäljande författare

Släpp prestationen! Det är bättre att meditera en liten stund än ingen alls. Om du har problem att hitta ro i meditation, prova att göra det utomhus och gärna vid vatten. Eller använd musik eller ljud som gör dig lugn. Det finns också bra spellistor på Spotify och appar med inspelningar t.ex Insight Timer.


Tips från Anna:
Jag älskar att meditera utomhus och helst vid havet. Det är någonting särskilt med att se ut över havet och behålla den bilden på näthinnan när jag sen sluter ögonen. Själva upplevelsen av vinden mot huden, havets doft och ljudet från vågorna får mina sinnen att landa. Men, vardagen ser inte ut så. Det är inte varje dag jag har möjlighet att sätta mig vid ett oändligt hav där vågorna rullar in och låta andning ta samma vilsamma rytm. Så jag har spelat in ljudet av vågor i min mobil. Med hörlurarna på väljer jag mellan 1 eller 4 minuter våginspelning och kan skapa samma upplevelse hemma, på jobbet eller på tåget.


Till varje lektion i denna kurs finns specialanpassade yoga- eller meditationsövningar, vars inverkan främjar lektionens syfte. Ta hjälp av dessa!

Anna & Malin

Vi delar med oss av våra egna tankar och ikigairesor i Ikigaipodden.

I det här avsnittet berättar Anna om hur yogan kom in i hennes liv och om vilka effekter yogan har på kropp och sinne.

Lyssna & låt dig inspireras!

#7. Ikigai + yoga = sant